trešdiena, 2014. gada 30. jūlijs

Lai nezūd lasītprieks!












Bērniem lielāks stimuls lasīt rodas tad, ja arī mamma vai tētis to dara. Ja vecāki nelasa, tad arī bērns ņems piemēru no vecākiem un nelasīs. Labas prakses piemēri rāda to, ka jau no dzimšanas vecākiem būtu jālasa bērniem priekšā grāmatas, jāatrod laiks, ko pavadīt kopā ar bērnu un grāmatu. Laikam ejot, bērnus grāmata ieinteresēs un viņi lasīs. Ja ikdienā viņiem blakus nebūs atbalsts šai nodarbei, tad lasītprieks ātri zudīs. Te ir novērojama atgriezeniskā saite – mamma lasa bērnam grāmatu jau kopš dzimšanas, bērns lasa grāmatas lellēm, kad bērns kļūst pieaudzis un ir jau pieaugušais, viņš lasīs grāmatas saviem bērniem. Lasītprasme un draudzība ar grāmatu ir svarīga iespēja, un mēs palīdzam saviem bērniem to atklāt un izmantot viņa nākotnes labā. Daži vecāki atzina, ka pateicoties savam bērnam un viņa ieteikumam iesaistīties lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu un jauniešu žūrija”  Vecāku žūrijā, viņi atkal atsāka lasīt. Ja jau bērns ir tas, kurš ieteicis savai mammai vai tētim iesaistīties Vecāku žūrijā, tad viņš vēlas, lai visi kopā iesaistītos žūrijā un kopā lasītu un apspriestu grāmatas.
Iemesli, kāpēc pieaugušie iesaistījās vecāku žūrijā bija dažādi. Vieni vēlējās atsākt lasīt, jo bija posms, kad grāmatas netika aktīvi lasītas, otri vēlējās uzzināt, kādas ir jaunākās izdotās grāmatas Latvijā, savukārt vēl kāda lasītāju grupa vēlējās palasīt nopietnāku literatūru. Ieinteresētie lasītāji nepaturēja savas domas par izlasīto grāmatu pie sevis, bet gan dalījās ar citiem un ieteica grāmatas izlasīt saviem kolēģiem, dzīvesbiedriem, citiem lasītājiem. Gala rezultātā sāka veidoties lasītāju ķēde.
Pavadiet laiku kopā ar bērniem lasot grāmatas un runājiet ar viņiem! Viņiem patīk, ja viņu viedokli uzklausa un ņem vērā.

Nav komentāru: