svētdiena, 2012. gada 19. februāris

Ligatnes pagasta biblioteka piedava:

Gramatas pusaudziem:


Sirsniņsalas SirsniņsalasMāris RungulisLīvai ir piecpadsmit gadu, vairāk par visu viņai gribas būt patstāvīgai. Mammas labie nodomi sargāt meitu no pasaules ļaunuma beidzas ar Līvas aizbēgšanu no mājām.
Kur pārlaist nakti? Vai tukšā laivu būda uz salas būs gana drošs patvērums? Kas ir dīvainā triju jauniešu kompānija, kas, izrādās, arī tur mitinās? Vai Līva viņiem piebiedrosies?
Kas un kāds ir tas puisis, kas izrotā viņas laivu ar romantisko nosaukumu „Sirsniņsala”? „Vai viņš ir īstais?” – tā vaicā tests grāmatā, kuru Līvai piespēlē viņas draudzene Evelīna.

Tauriņpasaule TauriņpasauleIeva PlūmeGarstāsta galvenajai varonei Danai ir četrpadsmit gadu, viņa mācās kādā no Rīgas skolām un savā ģimenē ir vienīgā atvase. Nejauši viņai rodas iespēja kļūt par audzēkni modeļu aģentūrā, un kopš tā brīža meitenes dzīve iegūst jaunas, vilinošas krāsas. Danai paveicas, un viņai rodas izdevība doties uz Itāliju. Vienā no fotosesijām Dana aizraujas un nokļūst divdomīgā situācijā, kas gan pašai pusaudzei, gan viņas ģimenei sagādā pamatīgas nepatikšanas.
Stāstītāja ir pati Dana, un pusaudzei raksturīgā stilā viņa atklāj ne tikai modeļu darba aizkulises, bet arī sevi. Viņa tikai pamazām sāk saprast, ka iedomātā modeļu tauriņpasaule prasa pielāgoties, piekāpties, atteikties, lai saglabātu savu “es” un vienlaikus izvirzītos priekšplānā.
Stāsta beigas ir atvērtas un neviennozīmīgas: Dana sāk jaunu posmu savā dzīvē, un var tikai minēt, kā viņai veiksies.
Garstāsts “Tauriņpasaule” ir rakstīts pusaudžiem, jo viņiem ir nozīmīgas tādas dzīves vērtības kā draudzība, konkurence, godīgums, uzdrošināšanās.

Severīna SeverīnaAnna Strautniece„Lai notiek kas notikdams – man ir īsta, dzīva māja, pat ja tajā ir ķirmis; īsta, dzīva uguns, pat ja tā atstāj kvēpus un sodrējus; īsts, dzīvs putns, pat ja tas reizēm ieknābj; īsti, dzīvi sapņi…pat ja tie nepiepildās. Vai tad par to nav vērts cīnīties?”
Tā sev un lasītājam saka šī saistošā stāsta galvenais varonis Hermanis – iesākumā parasts mūsdienu jaunietis.
Gluži negaidot Hermanis iegūst mantojumā nekustamo īpašumu – vecu dzīvokli, kuram līdzi, kā vēlāk atklājas, nāk arī „kustamie īpašumi”. Tas pilnībā izmaina jaunekļa dzīvi.
Bet par pašu lielāko pārsteigumu sagāda atbilde uz jautājumu – kas ir Severīna?
Neparasts, aizkustinošs stāsts jauniešiem, ks liek aizdomāties par patiesām dzīves vērtībām.

Nav komentāru: