sestdiena, 2017. gada 22. jūlijs

Palasiet kopā grāmatu un dariet to ar prieku!



Kāpēc bērniem jālasa priekšā?
”Vilkdama sev līdzi apbružātu grāmatu, kuras lappuses bija . . notraipītas ar zemesriekstu sviestu, viņa pienāca pie manis, ierāpās klēpī un teica . . : ”Palasi man, tēti, palasi man!” ” (Pedagoģijas profesors Dr. Klifords Šimmelss.)
BĒRNU spējas mācīties ir apbrīnojamas. Pētījumi liecina, ka bērna smadzenes visstraujāk attīstās līdz trīs gadu vecumam. Pilnvērtīgai bērna attīstībai ir svarīgi, lai vecāki ikdienā lasītu viņam priekšā, dziedātu un apliecinātu savu mīlestību. Bet, kā rāda kāda pētījuma rezultāti, tikai puse vecāku, kuru bērni ir vecumā no diviem līdz astoņiem gadiem, katru dienu lasa priekšā saviem bērniem. Daudzi vecāki varbūt aizbildinās, sakot: ”Vai tas ir tik svarīgi?”
Patika pret lasīšanu
Speciālisti uzskata, ka tas ir svarīgi. Kādā publikācijā par izglītības jautājumiem norādīts: ”Pats svarīgākais, kas jādara, lai bērni nākotnē iemācītos labi lasīt, ir lasīt viņiem priekšā. Īpaši nozīmīgi ir lasīt priekšā pirmsskolas vecuma bērniem.” (Becoming a Nation ofReaders.)
Klausoties lasījumu, mazi bērni iemācās, ka iespiestais teksts atbilst vārdiem, ko cilvēki runā. Tāpat viņi iepazīst valodu, kāda tiek lietota grāmatās. ”Ik reizi, kad mēs lasām bērnam priekšā, viņa smadzenes saņem signālu ”tas man patīk”. To pat varētu nosaukt par reklāmu, ar kuras palīdzību bērna prātā grāmatas un iespiests teksts sāk asociēties ar kaut ko patīkamu,” sacīts kādā rokasgrāmatā par lasīšanu priekšā. Vecāki, kas ieaudzina savos bērnos mīlestību pret grāmatām, panāk, ka bērni, arī izauguši lieli, aizrautīgi lasa.


Daži padomi par lasīšanu priekšā
• Sāciet bērnam lasīt priekšā jau tad, kad viņš ir vēl zīdaiņa vecumā.
• Ļaujiet bērnam nomierināties un tikai tad lasiet.
• Lasiet tādus stāstus, kas patīk gan jums, gan bērnam.
• Lasiet cik vien bieži iespējams un lasiet izteiksmīgi.
• Pārrunājiet izlasīto ar bērnu, uzdodot jautājumus.

Nav komentāru: