ceturtdiena, 2014. gada 15. maijs

Konkursam saņemti vairāk nekā 60 pieteikumi par labi strādājošiem bibliotekāriem

  

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības pārstāve Sanita Kitajeva, par daudziem bibliotekāriem saņemti vairāki pieteikumi. Visaktīvākie bijuši Vidzemes reģiona lasītāji.

Šogad tika gaidīti stāsti par Latvijas pagastu bibliotekāriem, kuri izceļas ar entuziasmu un radošumu, rūpēm par saviem lasītājiem, radošu nodarbju organizēšanu, mājīgas bibliotēkas vides radīšanu, laipnību un smaidu.

"Gaismas nesēja" balvai Kurzemes reģionā pieteikta Ventspils novada Popes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Steidzīte Cīrule, Saldus novada Nīgrandes pagasta Kalnu bibliotēkas bibliotekāre Ieva Kalvāne, Aizputes novada Kalvenes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Inta Ruduka, Talsu novada Valdgales pagasta bibliotēkas bibliotekāre Guna Smilgaine, Kuldīgas novada Kurmāles pagasta Priedaines bibliotēkas bibliotekāre Lāsma Veigelte, Kuldīgas novada Pelču pagasta bibliotēkas bibliotekāre Daina Girvaite un Skrundas vidusskolas bibliotēkas bibliotekāre Baiba Eversa.

Zemgales reģionā konkursam pieteikta Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Kristīne Rulle, Kokneses novada Iršu pagasta bibliotēkas bibliotekāre Dace Grele, Kokneses pagasta bibliotēkas bibliotekāre Ingrīda Grūbe, Dobeles pagasta Aizstrautnieku bibliotēkas bibliotekāre Sandra Kazimiraite, Dobeles pagasta Lejasstrazdu bibliotēkas bibliotekāre Ludmila Zaremba, Jelgavas novada Zaļenieku pagasta bibliotēkas bibliotekāre Līga Strazdiņa, Vecumnieku novada Valles pagasta bibliotēkas bibliotekāre Ingūna Kļaviņa, Bauskas novada Brunavas bibliotēkas bibliotekāre Ilze Kursiša, kā arī Salas novada Sēlpils 1.bibliotēkas bibliotekāre Maija Čakstiņa.

Vidzemes reģionā par balvu cīnīsies bibliotekāre no Madonas novada Lazdonas pagasta bibliotēkas Lilita Gluščuka un bibliotekārs no Madonas novada Sarkaņu pagasta Biksēres bibliotēkas Didzis Akmentiņš.

Konkursā pieteikta arī bibliotekāre no Madonas novada Barkavas bibliotēkas Rita Moroza, Madonas novada Liezēres pagasta Mēdzūlas bibliotēkas bibliotekāre Indra Goba, Amatas novada Līvu bibliotēkas bibliotekāre Lidija Rutkovska, Amatas novada Skujenes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Vija Indriksone, Alūksnes novada Alsviķu pagasta Strautiņu bibliotēkas bibliotekāre Svetlana Vēvere, Alūksnes novada Pededzes bibliotēkas bibliotekāre Antoņina Girs, Alūksnes novada Annas pagasta bibliotēkas bibliotekāre Ina Balaņuka, Pārgaujas novada Straupes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Gunta Blaumane, Pārgaujas novada Raiskuma pagasta bibliotēkas bibliotekāre Gita Vilciņa, Līgatnes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Vera Dālberga, Salacgrīvas novada Tūjas bibliotēkas bibliotekāre Iveta Lūse un Strenču bibliotēkas bibliotekāre Antra Else.
No Mazsalacas bibliotēkas pieteiktas Maija Reinvalde, Liene Apsīte un Zane Berga. Konkursam pieteikta arī Limbažu bibliotēkas bibliotekāre Rita Lavendele un Limbažu bērnu bibliotēkas bibliotekāre Ilze Dzintare.

"Gaismas nesēja" balvai Latgales reģionā pieteikta bibliotekāre no Viļakas novada Žīguru pagasta bibliotēkas Anastasija Plačinda, Ludzas novada Cirmas pagasta bibliotēkas bibliotekāre Marina Piterāne, Ludzas novada Ņukšu pagasta bibliotēkas bibliotekāre Žanna Vasiļevska, Kārsavas novada Mežvidu pagasta bibliotēkas bibliotekāre Veronika Šķestere, Rēzeknes novada Bērzgales pagasta bibliotēkas bibliotekāre Ruta Romanova, Rēzeknes novada Kaunatas pagasta 1. bibliotēkas bibliotekāre Tamāra Kablanova un Dagdas novada Bērziņu pagasta tautas bibliotēkas bibliotekāre Olga Brenča. Konkursam pieteikti vairāki Viļakas novada bibliotēkas darbinieki - Vija Circāne, Aija Lesniece, Sandra Dvinska, Regīna Dūna un Vilis Bukšs.

Pierīgas reģionā balvai pieteikta bibliotekāre no Sējas novada Pabažu bibliotēkas Inta Petrova, Ogres novada Ogresgala bibliotēkas bibliotekāre Jūsma Siliņa, Mālpils novada bibliotēkas bibliotekāre Dace Krilovska, Ķemeru bibliotēkas bibliotekārs Atis Grīnbergs un Mālpils vidusskolas bibliotēkas bibliotekāre Anda Vecroze.

Uzvarētāji tiks paziņoti aprīļa beigās. Balvu saņems viens bibliotekārs no katra Latvijas reģiona, tādējādi kopumā tiks apbalvoti pieci bibliotekāri. Balvas pasniegs "Lattelecom", "Emīla Gustava šokolāde", konditoreja "Moora" un "ABLV Charitable Foundation".

Jau ziņots, ka LNB Atbalsta biedrība aicina lasītājus un pagastu iedzīvotājus iesniegt stāstus un vēstules par bibliotekāriem - "gaismas nesējiem".

Konkurss "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" notiek jau astoto gadu. Tā ir iespēja atrast un izcelt darbīgus, radošus un pašaizliedzīgus bibliotēku darbiniekus. "Pagasta bibliotekārs - gaismas nesējs" ir lasītāju balva un atzinība savam bibliotekāram. Pateicoties konkursam, visa Latvija var uzzināt par aktīviem cilvēkiem pagastos, kuri palīdz uzlabot līdzcilvēku ikdienas dzīvi.

LETA




Pievienots: 2008-04-04 00:00Komentāri: 0

Aicina novērtēt bibliotekāru

Mairita Kaņepe

   Lai paustu atzinību tiem pagastu bibliotekāriem, kuri sekmējuši bibliotēkas attīstību un veido to kā pagasta kultūras centru, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta biedrība, kuras direktore ir Karina Pētersone, nodibinājusi balvu “Pagasta bibliotekārs – Gaismas nesējs”.
    Pēdējos gados, izmantojot Gaismas tīkla radītās iespējas, lasītāji iegūst informāciju no dažādām datubāzēm un globālā tīmekļa. Bibliotekāram jāprot jaunajās iespējās orientēties, lai   kļūtu par patiesiem gaismas nesējiem savā pagastā. Konkursā “Pagasta bibliotekārs – Gaismas nesējs” tiks vērtēta bibliotekāru pašiniciatīva vietējās bibliotēkas un kultūras dzīves attīstībā, Gaismas pilij unGaismas tīklam draudzīgas sabiedriskās domas veidošanā.
    Par katru pretendentu jāiesūta neliels apraksts, pastāstot, kas nozīmīgs paveikts bibliotēkas un pagasta labā. Pieteikumi aprīlī jāsūta LNB atbalsta biedrībai Tērbatas ielā 75, Rīga, LV-1001, vai arī uz e-pasta adresi gaisma@gaisma.lv







Pievienots: 2008-05-02 00:00Komentāri: 0
Modernizācija laukos. Sērmūkšu bibliotēkas vadītāja Vija Indriksone piedzīvojusi, ka bibliotēkas WI-FIpakalpojumus klienti izvēlas izmantot arī pēc darba laika.
FOTO: Māris Buholcs

Nosauc “Gaismas nesējus”

Mairita Kaņepe,
Liene Lote Grizāne


   Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība apkopojusi lasītāju un galveno bibliotēku bibliotekāru ieteikumus un pasniedza balvas konkursā „Pagasta bibliotekārs – Gaismas nesējs”. Šogad konkursā galvenais vērtēšanas kritērijs bija ieguldījums pagasta novadpētniecības attīstībā, pagasta kultūras dzīves pilnveidošanā un par pašaizliedzību, palīdzot lasītājiem tikt pie nepieciešamās informācijas un zināšanām.
    No Cēsu rajona apbalvošanai ieteikto vidū bija Liene Zuimača no Priekuļu pagasta, Vera Dalberga no Līgatnes pagasta un Vija Indriksone no Sērmūkšu bibliotēkas Skujenes pagastā.
   "Pateicoties Vijas Indriksones mīlestībai uz savu darbu, augstai profesionalitātei, radošumam, arī entuziasmam un enerģijai, bibliotēka ir viena no labākajām pašvaldību publiskajām bibliotēkām Cēsu rajonā," vērtē Cēsu centrālās bibliotēkas vadītāja Natālija Krama. "Pagājušajā gadā bibliotēkā bija reģistrējušies 159 klienti, bet iedzīvotāju skaits Sērmūkšos – 120. Vija iesaistās projektu konkursos, labprāt mācās, ievieš jaunas darba formas. Turklāt bibliotēkā regulāri notiek literāri un tematiski pasākumi. Apkopots plašs materiālu klāsts par Skujenes novadu. Veicot novadpētniecības darbu, izstrādāts tūrisma maršruts „Laipni lūdzam Skujenes pagastā”. Šogad, V.Indriksones rosināti, Sērmūkšu pamatskolas audzēkņi uzsāka pagasta dzimtu un lauku sētu iepazīšanu un materiālu vākšanu, apmeklējot iedzīvotājus.
   V.Indriksone Sērmūkšu bibliotēku vada desmit gadus. Viņa atzīst, ka šajos gados bibliotēkās notikušas lielas pārmaiņas, taču galvenais, ka internets kļuvis par sāncensi grāmatām.
    „Bibliotēkas pēdējos gados ir strauji modernizējušās. Arī mēs esam ieguvuši jaunas, izremontētas telpas, skaistas mēbeles un interneta lasītavu ar septiņiem datoriem,” stāsta V. Indriksone un piebilst, ka ugunsgrēks, kurš pirms trim gadiem nopostīja daļu Sērmūkšu skolas un bibliotēku, deva iespēju radīt īstu gaismas pili.
   „Visu sāku no nulles, šobrīd pati brīnos, cik daudz padarīts,” atzīst bibliotekāre un vērtē: „Lai arī bibliotēkās ienākuši datori, neteikšu, ka lasītāju kļuvis mazāk. Pagājušajā gadā mūsu lasītāju skaits audzis par pusotru tūkstoti.”
   V. Indriksone atzīst, ka internets laukos ir nepieciešams un svarīgs: “Ja vienu dienu nav interneta, arī es jūtu, ka mans darbs beidzies. Ne varu kopkatalogā kaut ko redzēt, ne datu bāzēs. Arī pagasta ļaudīm internets ir nepieciešams. Bija pat gadījums, ka ziemā lielajā putenī, vakarā piebraucot pie bibliotēkas, redzēju, kā trīs sakņupuši cilvēciņi sēž uz bibliotēkas kāpnēm un ķer WI-FI internetu.” Ne tikai jauni cilvēki, arī vecāka gadagājuma ļaudis izmanto internetu, pagastā ir arī pensionāre, kura darbojas internetā, lai gūtu zināšanas tieslietās.
   „Protams, tīmekli nereti izmanto arī praktiski, veicot internetbankā maksājumus. Tā kā domāju, ka bibliotēkai katrā pagastā ir nozīmīga vieta. Un, neapšaubāmi, laukos bibliotēka ir gaismas nesējs. Turklāt grāmatas vērtība nezudīs nekad, pat ja datora lasītavas kļūs vēl populārākas un pieejamākas,” vērtē V. Indriksone.

Nav komentāru: