otrdiena, 2017. gada 28. februāris

KĀ IEINTERESĒT BĒRNU LASĪT GRĀMATAS ?


Radi interesi. Ja bērni mājās neredz, ka vecāki paši lasītu un pārspriestu jaunākās grāmatas, bērniem nav no kā mācīties pozitīvu attieksmi pret lasīšanu. Ja bērns vēro, kā tu lasi, reaģē emocionāli, smejoties vai izsaucoties "Tā jau es domāju!" „Nevaru vien sagaidīt, kad uzzināšu atrisinājumu” u.tml., tad viņā noteikti radīsies interese par to, kas tad tajās grāmatās tāds ir.
Pašam sava lasāmviela. Abonē bērnam kādu žurnālu vai ļauj viņam pašam kādu no tiem veikalā izvēlēties, sakot – lai Tev pašam vakarā būtu ko palasīt! Reizēm šāda taktika ļoti labi nostrādā, sevišķi tad, ja vecāki arī lasa kādus žurnālus – bērnam tas liks justies svarīgam, ka arī viņam ir savs žurnāls, tāpat kā vecākiem!
Parādi bibliotēku. Kopā ar bērnu apmeklē bibliotēku, ļauj viņam pašam izvelēties vienu grāmatu, bet otru paņemiet, uzklausot bibliotekāra ieteikumu. Kurš gan cits labāk par viņu zinās, ko bērni lasa. Iepazīstini bērnu ar bibliotēku, izskaidro cik tā ir noderīga vieta.
Mīļākā multfilma. Nopērc grāmatu, pēc kuras motīviem uzņemta bērna iecienītā multfilma. Lasi to kopā ar bērnu, salīdzini filmu ar grāmatu, akcentējot to, ka grāmatā viss attēlots daudz interesantāk un plašāk nekā filmā.
Pārsteigums. Noliec bērnam zem spilvena vēstulīti no kāda pasaku varoņa – ka viņš grib ar bērnu iepazīties tuvāk un aicina satikties grāmatas ar varoņa piedalīšanos lappusēs.
Lasīt var ne tikai mājās. Atceries, ka lasīt var ne tikai mājās. Lasīt kopā ar bērnu var pludmalē, parkā uz soliņa, gaidot rindā pie ārsta u.c. Rādi to bērnam, lai viņš redz, kā tā var!
Lasīšana, protams, ir ļoti laba lieta, taču vienmēr der atcerēties, ka viss, kas ir par daudz, nāk par skādi. Piemēram, bērnam 6 gadu vecumā nepārtrauktas lasīšanas ilgumam nav jāpārsniedz 8 minūtes, bet 7- 8 gados tās ir apmēram 10 minūtes!

Nav komentāru: